
Dýňová polévka z pečené dýně s pestem
Pro podzimní dny je dýňová polévka úplnou klasikou. Určitě ji každý alespoň jednou uvaří. Zde je náš osvědčený recept z pečené dýně a zeleninou. Kdo si chce užít doslova dýňovou chuť naplno, přidá pesto z dýňových semínek a ještě pokape dýňovým olejem a kdo si chce užít jemné pikantní chutě, kde se prolíná chuť papriček jalapenos s rajčaty, které polévce dají exotický nádech přidá naši pastu jalapenos, čerstvý koriandr nebo thajskou bazalku.d
- 1 dýně hokaido
- 1 střední mrkev
- kousek celeru
- 1 střední petržel
- 3 stroužky česneku
- tymián, oregáno
- sůl
- olivový olej
- 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- kokosového mléka
- 1 lžíce čl sušeného zázvor
- Pesto z dýňových semínek
Nejprve rozkrojte dýni hokaido na čtvrtky a zbavate ji semínek. Dýni hokaido nemusíte loupat. Vložte do pekáčku nebo do zapékací mísy. Pokapejte olivovým olejem, potřete utřeným česnekem, přidejte tymián, oregáno (nebo bylinky co máte rádi). K dýni přidejte kořenovou zeleninu(nakrájenou na kostičky, osolte a dejte péct společně s dýní na 190 stupňů asi 30 minut, dokud vše nezměkne a mírně nezhnědne.
Když máme dýni a zeleninu upečenou, přendáme do kastrolu zalijeme vývarem (zeleninový, masový ) přidejte sušený zázvor, nechte přejít varem.
Poté vše rozmixujte dohladka, přilijte kokosové mléko nebo smetanu.
Nakonec polévku dochuťte solí a podávejte s pestem z dýňových semínek nebo pikantním pestem z papriček Jalapenos.
Můžete posypat opraženými semínky, posypat bylinkami, jarní cibulkou a trochu pokapat dýňovým olejem.
Dle vaši chuti a nálady.
Dobrou chuť!