Kategorie

Produkty

Dýňová polévka z pečené dýně s pestem

Pro pod­zim­ní dny je dýňo­vá polév­ka úpl­nou kla­si­kou. Urči­tě ji kaž­dý ale­spoň jed­nou uva­ří. Zde je náš osvěd­če­ný recept z peče­né dýně a zele­ni­nou. Kdo si chce užít doslo­va dýňo­vou chuť napl­no, při­dá pes­to z dýňo­vých semí­nek a ješ­tě poka­pe dýňo­vým ole­jem a kdo si chce užít jem­né pikant­ní chu­tě, kde se pro­lí­ná chuť papri­ček jala­pe­nos s raj­ča­ty, kte­ré polév­ce dají exo­tic­ký nádech při­dá naši pas­tu jala­pe­nos, čer­s­tvý kori­an­dr nebo thaj­skou bazalku.d

  • 1 dýně hokai­do
  • 1 střed­ní mrkev
  • kou­sek cele­ru
  • 1 střed­ní petr­žel
  • 3 strouž­ky česne­ku
  • tymi­án, ore­gá­no
  • sůl
  • oli­vo­vý olej
  • 500 ml kuře­cí­ho nebo zele­ni­no­vé­ho výva­ru
  • koko­so­vé­ho mlé­ka
  • 1 lží­ce čl suše­né­ho zázvor
  • Pes­to z dýňo­vých semí­nek

Nej­pr­ve roz­kroj­te  dýni hokai­do  na čtvrt­ky a zba­va­te ji semí­nek. Dýni hokai­do nemu­sí­te lou­pat. Vlož­te do pekáč­ku nebo do  zapé­ka­cí mísy. Poka­pej­te oli­vo­vým ole­jem, potře­te utře­ným česne­kem, při­dej­te tymi­án, ore­gá­no (nebo bylin­ky co máte rádi). K dýni při­dej­te koře­no­vou zeleninu(nakrájenou na kos­tič­ky, osol­te a  dej­te péct spo­leč­ně s dýní na 190 stup­ňů asi 30 minut, dokud vše nezměk­ne a mír­ně nez­hněd­ne. 

Když máme dýni a zele­ni­nu upe­če­nou, přen­dá­me do kas­t­ro­lu zali­je­me výva­rem (zele­ni­no­vý, maso­vý ) při­dej­te suše­ný zázvor,  nech­te pře­jít varem.    

Poté vše roz­mi­xuj­te dohlad­ka, při­lij­te koko­so­vé mlé­ko nebo sme­ta­nu.

Nako­nec polév­ku dochuť­te solí a podá­vej­te s pes­t­em z dýňo­vých semí­nek nebo pikant­ním pes­t­em z papri­ček Jala­pe­nos. 

Může­te posy­pat opra­že­ný­mi semín­ky, posy­pat bylin­ka­mi, jar­ní cibul­kou a tro­chu poka­pat dýňo­vým ole­jem. 

Dle vaši chu­ti a nála­dy.

Dobrou chuť!

David Kilingr
Podělte se s přáteli

Mohlo by vás zajímat

Produkt přidán do košíku.