
Kurkumová rýže
Kurkuma, koření pocházející z Asie, řadíme mezi zázvorovité rostliny a stejně jakou u zázvoru, využíváme její oddenek. Zdraví prospěšné účinky kurkumy jsou známy již tisíce let a zmínky o nich nalezneme také v prastarých textech ajurvédy.
Indie, Čína, Thajsko či Peru, jsou země, ve kterých se bez ní téměř neobejdou. Pojďme si tedy ukázat jak ji co nejlépe využít také v naší kuchyni.
Ingredience:
- 1 hrnek rýže Basmati
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky Pasty z kurkumy HD
- 1 lžička mletého zázvoru
- 4 tobolky kardamomu
- ½ konzervy kokosového mléka
- sůl
- černý pepř
- citronový šťáva
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce másla
V litinovém hrnci nebo pánvi na lžíci másla zpěňte najemno nasekanou cibuli a česnek. Rýži důkladně propláchněte v cedníku vodou. Přidejte ji do hrnce k cibuli a česneku a důkladně zamíchejte. Přidejte zázvor, pastu z kurkumy, kardamom, necelou lžičku soli, lžičku cukru a pár kapek citronové šťávy. Obsah hrnce zalijte kokosovým mlékem a vodou, tak aby hladina tekutiny byla cca na dva prsty nad rýží. Přiklopte a vařte do změknutí rýže.
