
Lokše s pestem z medvědího česneku
Lokše nebo také bramborové placky si oblíbíte jak na slano tak i na sladko. Děti i dospělí je prostě milují. Jsou jednoduché, vyzkoušejte…
- 500 g vařených brambor
- cca 150 g hladké mouky
- sůl
- husí nebo kachní sádlo
- Pesto z medvědího česneku Hradecké delikatesy
Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přendejte do mísy. Přidejte hladkou mouku a ručně vypracujte pružné nelepivé těsto, až nyní ho osolte. Osolené těsto řídne, tak pracujte rychle. Vyválejte tenké placky a ty z obou stran pečte na rozpálené suché pánvi nebo litinové plotýnce. Ještě horké je potřete husím nebo kachním sádlem.
Hotové placky podávejte potřené pestem z medvědího česneku.