Polevka z peceneho cesneku
Receptů na dobrou polévku není nikdy dost. Ochutnejte naši speciální “česnekačku”…
- 5 paliček česneku
- olivový olej
- 1/2 menšího pórku
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 ml kuřecího vývaru
- 300 ml mléka
- 200 ml smetany
- citrónová šťáva
- sůl
- pepř
- bílé pečivo na krutony
- Pesto z medvědího česneku Hradecké delikatesy
Nejprve si upečte česnek. Mě se osvědčila tato metoda: jednotlivým paličkám odříznu vrchní část, každou pokapu olivovým olejem a zabalím do alobalu. Takto připravené je dám do kovové muffinové formy a peču na 180 stupňů 20–30 minut. Takto se česnek upeče rychle a rovnoměrně. Samozřejmě ho ale můžete péct např. v obyčejné zapékací míse nebo v pekáčku…
Během doby, kdy se peče česnek, nakrájejte omytý pórek na kolečka a na másle jej osmažte. Když je měkký, poprašte ho lžící hladké mouky a krátce zarestujte. Pórkovou jíšku zalijte vývarem a mlékem a nechte vařit asi 15 minut.
Upečený česnek vyndejte z alobalu a nechte ho zchladnout. Stroužky pečením změkly a zesládly. Nyní je z paliček vymačkejte do polévky. Vše rozmixujte a nakonec dochuťte smetanou ke šlehání, solí, pepřem a pár kapkami citronové šťávy.
Podávejte s máslovými krutony z bílého pečiva a pestem z medvědího česneku Hradeckých delikates.