Polévka z pečeného květáku s kurkumou
Polévka s kurkumou vám dodá energii. Kurkuma tradičně využívaná v Číně, Indii, Peru a dalších zemích nejenom v kuchyni, ale také k léčení vás povzbudí jak krásnou barvou, tak i jedinečnou chutí.
- 1 malý květák
- ½ žluté cibule
- 1 mrkev
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička pasty z kurkumy HD
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžíce sekaného čerstvého zázvoru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- 1 lžíce hnědého cukru
- pár kapek citronové šťávy
- 7 ml zeleninového vývaru
- olivový olej
Květák rozeberte na růžičky, rozprostřete ho na plech, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů, asi na 20 — 30 minut.
V hrnci na másle orestujte na kolečka nakrájenou mrkev společně s nasekanou cibulí. Až začne mrkev barvit, přidejte na plátky nasekaný česnek a zázvor. Společně restujte asi minutu, pak přidejte římský kmín, lžičku kukrumy, zarestujte a zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut.
Pak přidejte upečený květák a vše rozmixujte dohladka. Polévku zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem, troškou citronové šťávy a cukrem.
Polévku servírujte ozdobenou trochou kukrumové pasty s opečeným světlým chlebem s Česnekovým pestem HD.