
Domácí pizza
Základní recept na naši oblíbenou pizzu. Ozdobě se meze rozhodně nekladou, vyzkoušejte proto například naše cibulové čatní nebo jeden z kečupů.
- 300 g hladké mouky
- cca 200 — 220 ml vlažné vody
- ¼ kostky droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička soli
- rajčatové sugo
- sýr mozzarella
- sušené oregano
- na ozdobení: kukuřice, olivy, šunka, paprika, žampiony, …
Ve větší míse rozdrobte droždí a smíchejte ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. Přidejte hladkou mouku, vlažnou vodu, olivový olej a sůl. Hnětením zadělejte těsto, ideální je použít robot a těsto zadělat hnětacím hákem. Mísu s těstem dejte na teplé místo, zakryjte ho utěrkou a nechte vykynout. Kynuté těsto lze také zadělat a nechat vykynout v domácí pekárně.
Troubu předehřejte na 230 stupňů a připravte si plech s pečicím papírem nebo kovovou formu-plech na pizzu.
Asi po 90 minutách by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem. Opatrně ho přendejte na moukou posypaný vál a roztahováním z něho utvořte placku, tu nechte ještě asi 10 minut kynout. Potřete ji sugem, ozdobte dle své chuti a fantazie a posypte sušeným oreganem. Pizzu dejte péct do spodní třetiny trouby a asi po 8 minutách pečení přidejte nakrájenou mozzarellu. Dál pečte ještě asi 15 — 20 minut a na posledních pár minut s funkcí gril.