
Focaccia
Když nemůžete vy do Itálie, musí Itálie za vámi. Vychutnejte si toto jedinečné pečivo podobné pizze přímo u vás doma…
- 250 hladké mouky
- 200 ml vlažné vody
- 1/4 kostky droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru krupice
- čerstvý rozmarýn
- Sušená rajčata Hradecké delikatesy
V zadělávací míse utřete společně rozdrobené droždí a krupicový cukr, vznikne řídká kašička. K ní do mísy přidejte hladkou mouku, vodu, sůl a 1 lžíci oleje z nakládaných sušených rajčat. Nyní zadělejte těsto, buď hnětacím hákem v robotu, nebo ručně vařečkou po dobu asi 5 minut.
Hotové těsto posypte hladkou moukou a mísu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou folií, dejte ho kynout na teplé místo asi na 90 minut.
Troubu předehřejte na 230 stupňů.
Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem, opatrně ho přendejte přímo na plech s pečícím papírem a prsty z něj vytvořte placku (těsto moc nemačkejte, aby se neporušily bublinky, které vznikly kynutím).
Povrch pomažte olejem z nakládaných sušených rajčat, trochu posypte solí a přidejte sušená rajčata a čerstvý rozmarýn
Focacciu dejte péct přibližně na 10 — 15 minut (pozor, aby se rajčata nezačala z vrchu připalovat).
Po upečení focacciu nechte vychladnout a pak ji nakrájejte.